Historie heemtuin

Het ontstaan van de heemtuin

In 1970 bestond IVN Arnhem (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) 25 jaar en kreeg de heemtuin als cadeau aangeboden van de gemeente Arnhem. Daarmee kon het IVN haar educatieve taak voor scholen en inwoners van Arnhem nog beter gestalte geven.

De heemtuin kwam te liggen tegenover stadsboerderij Presikhaaf van het toenmalige Centrum voor Biologie-onderwijs (CBO). Het CBO kreeg, samen met IVN, een belangrijk aandeel in het ontwerp en de aanleg van de heemtuin. Op 9 juni 1981 werd de heemtuin geopend door de wethouder van onderwijs, mevrouw Lavell-de Vries. Het CBO kreeg het beheer van de heemtuin. De naam CBO veranderde later in Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie en per 1 september 2008 ging het verder onder de naam Natuurcentrum Arnhem (NA).

Inmiddels krijgt de tuin jaarlijks zo’n 13.000 bezoekers. Via het natuurcentrum volgen elk jaar weer tientallen klassen uit het primair en beroepsonderwijs educatieve lessen in de heemtuin. En het IVN organiseert (op zondagen) regelmatig publiekswandelingen.

Natuurcentrum Arnhem Presikhaaf 20150413_DSC1144_500px breed

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem