Heemtuinbier: Heemels gageltje

Heemels gageltje is op dit moment niet meer verkrijgbaar. Door de enorme populariteit is de hele voorraad binnen twee maanden uitverkocht.
Zodra we nieuwe batches bier gebrouwen hebben, naar verwachting begin 2017, communiceren we dat onder andere op deze website en onze facebookpagina.

‘The making of’ een uniek biertje

Heemels gageltje, het eerste Arnhemse gagelbier uit Heemtuin Presikhaaf, is gebrouwen in maart 2016 in de brouwerij van het Openluchtmuseum. Een exclusief biertje omdat wilde gagel een zeldzame struik is die alleen voorkomt op enkele plekken met vochtige bodems in zuidelijk en oostelijk Nederland.

Heemtuin-Gagelbiertje-Rob2  Heemtuin-Gagelbiertje

Gagel

De gagel, het ingrediënt dat uit onze eigen heemtuin komt, geeft dit bier een heerlijke kruidige smaak. De gagelstruik is sterk aromatisch. Dit wordt veroorzaakt door klieren op de bladeren en in de bloemen. De mannelijke bloemen (katjes) bloeien van maart tot april en worden door de wind bestoven. In deze tijd is een prachtige rode waas zichtbaar over de struwelen. Al in de middeleeuwen werden deze katjes gebruikt om het bier te kruiden vanwege de bittere smaak. Onze heemtuinbeheerder heeft de gagel persoonlijk geplukt.

Heemels gageltje 20160317_FAM6447    Heemels gageltje 20160317_FAM6432

Brouwproces

Heemels gageltje is gemaakt door de brouwer van het Openluchtmuseum. Onder de toeziende ogen van onze heemtuinmedewerkers en de heilige Arnoldus. Er is 1 badge gebrouwen, dat is 500 liter.
De basisingrediënten (die niet uit de heemtuin komen) zijn onder andere gerst (mout), hop, gist en water. Het brouwproces begon met het koken van  water en het toevoegen van het graan in de brouwketel. Na drie uur werd dit beslag in een filterkuip gepompt waar het anderhalf uur werd gefilterd. Vervolgens kookte het anderhalf uur waarbij de brouwer de hop toevoegde. Na 75 minuten mocht onze heemtuinbeheerder zelf de gagel toevoegen. Tenslotte werd het bier gekoeld om nog enkele weken in het vat te blijven. In april werd het bier gebotteld. Het alcoholpercentage bedraagt 5%. De houdbaarheid is ruim een half jaar, tot minimaal begin december.

Hier vind je een fotoverslag van ‘the making of’ het Heemels gageltje.

Heemels gageltje 20160317_FAM6296    Heemels gageltje 20160317_FAM6421

Heemels gageltje 20160317_FAM6474    Heemels gageltje 20160317_FAM6452

“Een fris witbiertje , ongefilterd,  vol van smaak, met citroentonen en een vleugje banaan.”
(smaaknotitie brouwer Openluchtmuseum)

Smaaknotitie speciaalbiertjesblog

Een fles Heemels gageltje kost € 2,50. De flessen hebben een inhoud van 33 cl. De prijs voor 12 flesjes is  € 27,00 en voor 24 stuks € 50,00. Deze prijzen gelden alléén op Stadsboerderij Presikhaaf. Heemels gageltje is op dit moment helaas niet meer te koop in het winkeltje op het erf van Stadsboerderij Presikhaaf.
UITVERKOCHT !
Zodra Heemels gageltje weer verkrijgbaar is, lees je dat op deze site en onze facebookpagina. Afhankelijk van de gagel-oogst is dat naar verwachting in het najaar van 2016 of voorjaar van 2017.

Heemels gageltje is uitsluitend op onderstaande locaties in Arnhem verkrijgbaar:

Arnhem-Noord

Arnhem-Zuid

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem