Varkens

Op onze stadsboerderijen vind je de volgende rassen:

Voortplanting
Onze varkens krijgen twee keer per jaar een toom biggen. Het duurt ongeveer 3 maanden, 3 weken en 3 dagen voordat de biggen geboren worden. Een varken krijgt gemiddeld 13 biggetjes.

Jonge dieren
Biggen kunnen meteen lopen en goed voor zichzelf zorgen, het zijn zogenaamde nestvlieders. De biggen drinken ongeveer 6 weken bij hun moeder. De zeug heeft een grote uier met wel 14 spenen. Elke big drinkt uit zijn eigen speentje. Als er meer biggetjes dan spenen zijn, moeten ze op hun beurt wachten. De achterste speen geeft het minste melk. Daar liggen dan vaak ook de kleinste en minst sterke biggen. In de kraamhokken op onze boerderijen zie je altijd een lamp hangen. Die is bedoeld om de biggetjes warm te houden. Je ziet ze dan ook meestal op een kluitje onder de lamp liggen slapen. 

Biggen_DSC0216

Biggen_DSC0232

Voeding
Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken een beetje op mensen. Zo houden ze van zoetigheid en is de geur en smaak van voedsel voor hen belangrijk voor een goede eetlust. Op de stadsboerderijen eten ze vooral brokken en brood. Maar ze lusten ook graag rauwe eieren. Varkens gebruiken hun neus om de grond om te woelen. Dit noemen we wroeten of zoelen. Ze zoeken naar wormen, insecten en andere eetbare dingen als wortels, knollen, zaden, fruit en bessen.

Leefomgeving
De varkens op de boerderij hebben een droge en ruime stal met genoeg stro om op te kunnen rusten. Daarnaast hebben ze een uitloop naar buiten, die deels is verhard met stenen. Zo kunnen de varkenshoeven op een natuurlijk manier afslijten. Natuurlijk is er ook een modderpoel om in te ‘zoelen.’ Varkens hebben bijna geen zweetklieren en koelen af door het nemen van een modderbad. En het zorgt voor een beschermend modderlaagje tegen parasieten. In de modderpoel liggen ballen. Varkens gebruiken die om mee te spelen. 

Presikhaaf-biggen-20150202_DSC0964

Varkensweetjes

  • Het hele jaar door fokken we biggetjes. Deze biggetjes wonen bij ons tot ze ongeveer 25 kilogram wegen. Daarna verhuizen ze naar een biologisch opfokbedrijf, die ervoor zorgt dat ze straks biologisch vlees gaan opleveren. Als je graag vlees eet, weet je dat het zo gaat.
  • Een paar dagen voor er biggen geboren worden, halen we het varken naar binnen. In de stal worden kraamstalhekken geplaatst. De hekken zorgen ervoor, dat het varken niet op de jonge biggen kan gaan liggen. Een paar keer per dag laten we het varken even naar buiten, zodat ze toch even lekker kan bewegen en kan poepen en plassen.

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem