Potstal

Onze geiten- en koeienstallen zijn zogenaamde potstallen.  In de periode dat de dieren hier verblijven, voegen we steeds vers strooisel toe om de stallen schoon en comfortabel te houden. Het mengsel van opgepotte mest en stro (hier komt het woord poststal vandaan) verwijderen we geregeld uit de stal en gooien het op de mestvaalt. In de potstal begint het oppotten van mest met vers strooisel opnieuw. Het mengsel van stro en mest wordt op het land gebruikt als meststof.

Presikhaaf-potstal-20150202_DSC0921

Seizoenen

In de zomer, als het meeste vee in de weiden loopt, is het wat minder druk in de stal. In het najaar gaat al het vee weer terug in de stal, ergens tussen half oktober en eind november. Koeien krijgen, net als veel andere dieren met een vacht, een dikkere vacht zodra de dagen korter worden en de winter er aan komt. Een warme wintervacht zou er voor zorgen dat ze te veel gaan zweten in de relatief warme stal. Om te voorkomen dat ze hierdoor verkouden worden of last krijgen van parasieten, krijgen ze een scheerbeurt zodra ze naar binnen gaan.

Na de winter mag het vee weer naar buiten zodra de omstandigheden dat toelaten. Dat is afhankelijk van weersomstandigheden, grondsoort en grasgroei. Bij een vochtig en koud voorseizoen, in combinatie met vochtige ondergrond, blijven de dieren  wat langer binnen. Gemiddeld gaan ze weer de wei in tussen half maart en begin mei. Dat levert vrolijke taferelen op, de dieren hebben dan echt het voorjaar in de kop. Dit is goed te zien op dit filmpje als de koeien naar buiten gaan na een winter op stal.

Koeienkolder-Stadsboerderij-Presikhaaf-20150415_FAM2969

Stro

Het stro kopen we in, omdat we zelf geen graan verbouwen. Stro is het restant van een graanplant waar de graankorrels uitgedorst zijn. Stro bevat bijna geen voedingswaarde en wordt daarom gebruikt als strooisel in de stal. Wij bewaren de balen stro in onze loods en in de grote zolderruimte van Stadsboerderij De Korenmaat. Daar liggen in de winter wel zo’n 2.000 balen stro!
Stro wordt wel eens verward met hooi. Hooi is gemaaid gras dat zover gedroogd is dat je het onverpakt jaren kunt bewaren. Omdat het voedzaam is, dient dit als veevoer voor graasvee. Kuilvoer is ook gemaaid gras maar veel minder gedroogd. Daarom moet het zuurstofdicht worden bewaard in plastic balen of met plastic afgedekte rijkuilen. Zo wordt voorkomen dat het gaat verschimmelen door vocht. Goed luchtdicht verpakt, is dit ook jaren te bewaren.

Presikhaaf-stro-en-hooi_DSC1682
Verpakt hooi links en strobalen rechts.

 

 

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem