Pauwen

Voortplanting
Een pauw maakt haar nest in een kuiltje in de grond tussen de struiken. Maar soms ook in een dikke boom, in een leeg roofvogelnest of zelfs op een gebouw. Een pauwenhen legt vier tot acht eieren. Als ze een paar eieren gelegd heeft, begint ze met broeden. Na ongeveer een maand kruipen de kuikens uit hun ei.

Jongen
Pauwenkuikens worden meteen met veertjes geboren en niet, zoals bij andere kuikens, met dons. Al heel snel krijgt het pauwenkuiken ook zijn kroontje. De moeder zorgt nog lange tijd voor haar jongen. De mooie grote staart die bij pauwenhanen hoort, komt er pas na drie jaar. Maar om te oefenen pronken kleine stoere pauwtjes toch al snel met hun kleine korte staartveren.

Voeding
Pauwen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze eten vooral granen en zaden in speciaal siervogelvoer. Pauwen houden ook van een beetje groente of fruit. En net als andere hoenderachtigen eten pauwen ook graag wormen, larven en insecten, die ze zelf opscharrelen.

Leefomgeving
Pauwen hebben behoorlijk wat ruimte nodig. Het liefst lopen ze vrij rond, maar ze kunnen ook in een grote volière gehouden worden. Het zijn groepsdieren, die in een hecht koppel altijd bij elkaar blijven. Pauwen bewaken hun territorium. Als ze een vreemde pauw zien, verjagen ze deze uit hun territorium. Omdat op de Korenmaat geen ruime volière is, liepen de pauwen los. In de spiegeling van auto’s dachten ze vreemde pauwen te zien. De auto’s werden aangevallen, waardoor het houden van pauwen op de Korenmaat niet mogelijk meer was. Op Presikhaaf hebben we een grote volière. Daarom zijn de pauwen hier naartoe verhuisd.

Stadsboerderij-Presikhaaf-pauw

Pauwenweetjes

  • Als jonge pauwen honger hebben, tikken ze op de snavel van hun moeder. Dat is een teken van hun moeder om met de kuikens op zoek te gaan naar eten.

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem