Paarden

Vroeger hielden boeren paarden als werkdier. Dat werk wordt nu gedaan door tractoren. Het Natuurcentrum heeft een Nederlands trekpaard. Hij heet Daan. Je kunt goed zien dat hij heel sterk is: hij is groot en breed. Omdat paarden kuddedieren zijn, vinden ze het prettig dat ze met z’n tweetjes zijn. Vanaf zijn geboorte is Daan altijd samen geweest met zijn moeder Alise. Helaas is Alise op 1 december 2016 overleden. Lees hier meer. We zijn daarom op zoek gegaan naar een maatje voor Daan. Eerst was Jopie een tijdelijk maatje voor Daan. Klik hier om de kennismaking tussen Daan en Jopie te zien. Inmiddels zijn er twee pony’s, Luna en Zafira, die Daan gezelschap houden.

Onze paarden: Daan, Luna en Zafira

Daan met Luna en Zafira


Jongen
Veulens drinken een klein half jaar melk bij hun moeder. Maar ze knabbelen ook al snel aan het gras of hooi. Na een half jaar worden ze gespeend. Dat betekent, dat ze geen melk meer bij hun moeder mogen drinken. Pas als paarden vier jaar oud zijn, zijn ze volwassen. Hieronder zie je Daan toen hij nog een veulen was. De foto van Daan daaronder is gemaakt in de zomer van 2015, wat een verschil!

Daan als veulen

Daan als veulenDaan als volwassen paard

Daan als volwassen paard


Voeding
Paarden eten het liefst gras, kuilgras en hooi. Maar ook een appel of wortel gaat er best in. Onze paarden hebben een wei waar voldoende gras is. Als je goed kijkt, zie je dat een paard de hele dag door aan het eten is. Dat is nodig omdat het zo’n groot dier is. Maar ook omdat er niet zoveel voeding in gras zit. In de winter is er niet zoveel gras en voeren we de paarden extra hooi.

Leefomgeving
In de zomer zijn de paarden op Stadsboerderij De Korenmaat. In de wintermaanden, vanaf half oktober, zie je de paarden in een van de weiden op Stadsboerderij Presikhaaf. De grond van Stadsboerderij De Korenmaat is dan te nat. In het zomerseizoen verhuist hij weer naar de weiden van Stadsboerderij de Korenmaat. Van nature zijn paarden ongeveer 60% van hun tijd bezig met grazen en rondstappen. Daarom zijn ze het hele jaar buiten. Maar voor noodgevallen is op beide boerderijen een paardenstal aanwezig.

Paardenstaart
Alise had een korte staart. Bij werkpaarden werden staarten gecoupeerd, zodat hun staart niet vast zou komen te zitten in de werktuigen die ze trokken. Het couperen van staarten is tegenwoordig verboden. Toen wij Alise kochten, was haar staart al kort. Daan is bij ons op de boerderij geboren en heeft zijn mooie, lange staart kunnen houden.
Paarden gebruiken hun staart om lastige insecten weg te jagen en te communiceren. Hard zwiepen betekent bijvoorbeeld: Pas op! En de staart hoog dragen, laat zien dat het paard vrolijk is. Daan heeft in de zomer een vliegendeken omdat hij last heeft van zomereczeem. Dit houdt in dat hij allergisch reageert op steken van knutten en andere muggen. Hij krijgt dan veel jeuk en krabt tot bloedens toe zijn huid, vooral bij zijn manen en staart, stuk.

Stadsboerderij-Presikhaaf-Daan-20151206_FAM8240

Daan


Paarden-weetjes

  • De kleur van Daan heet ‘vosschimmel’ Een bijzondere kleur die niet meer zoveel voorkomt. De manen zijn lichter dan de huid. Als de manen lichter zijn of dezelfde kleur hebben als het lijf, dan noem je de kleur van een paard ‘vos’. Schimmel houdt in dat ze donker geboren zijn en langzaam lichter worden. Hun wintervacht is ook veel donkerder dan hun zomervacht.
  • Twee keer per week krijgt Daan dressuurtraining. Dat is goed voor zijn conditie en hij vindt het erg leuk.

De paarden op de Korenmaat

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem