Kraamhok biggen

Dit is de plek waar de zeug bigt en waar de zoogperiode plaatsvindt. Hier worden de biggen groot.

biggen 2

Net geboren weegt een big ongeveer een kilo en bij het spenen rond de vijftien kilo. Binnen de biologische veehouderij worden biggen na ongeveer 40 dagen gespeend (gescheiden van de moeder). In de reguliere landbouw is dat de helft korter: 20 dagen. De biggen blijven in het hok en de moeder gaat terug in de koppel zeugen. Daarna blijven de biggen nog eens 40 dagen op de boerderij, waarna ze naar de biologische varkensmester gaan. Dan wegen ze ongeveer 30 kilo. Hier worden ze opgefokt tot slachtvarken in de biologische vleesmarkt. De meeste varkens worden geslacht als ze tussen zes en negen maanden oud zijn omdat het vlees dan de beste kwaliteit heeft.

Een zeug werpt meestal twee keer per jaar gemiddeld tien tot vijftien biggen. Het komt regelmatig voor dat biggen al in de eerste dagen na hun geboorte sterven. Ook gebeurt het dat de zeug erop gaat liggen. Het hekwerk in het kraamhok heeft als doel om dit te voorkomen. Achter dit hek kunnen de biggen uit de buurt van hun moeder blijven als ze gaat liggen.

Op het moment dat de biggen gespeend worden, zorgen hormonen ervoor dat de zeug binnen vijf dagen alweer ‘berig’ (vruchtbaar) wordt. Dat is meteen het moment dat ze opnieuw gedekt wordt. Op onze boerderijen komen alle biggen (en de kalfjes bij de koeien) uit kunstmatige bevruchting.

Biggetjes op Stadsboerderij Presikhaaf

Biggetjes op Stadsboerderij Presikhaaf

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem