Kippen

Op Stadsboerderij Presikhaaf houden we kippen om het ras en om de eieren. We hebben onder andere deze raskippensoorten (klik op de naam voor meer informatie):

Voortplanting
Onze kippen leggen bijna elke dag een ei. De eieren worden dagelijks geraapt zodat de kippen niet gaan broeden. Deze biologische eieren verkopen we aan bezoekers.
Als het ei bevrucht is door een haan kan er een kuikentje in groeien. In het voorjaar wordt een deel van de eieren in een broedstoof uitgebroed door de kip. Na 21 dagen komen de kuikentjes uit het ei.

Jongen
De kuikens zijn lang niet altijd geel als ze uit het ei komen. Ze kunnen ook bruin of zelfs bijna zwart zijn! Eerst bestaat de vacht van een kuiken uit dons. Maar na een paar dagen verschijnen al de eerste veertjes. Het kuiken kan meteen lopen, eten en piepen. Kippen zijn nestvlieders, ze kunnen snel voor zichzelf zorgen na de geboorte.

Voeding
Kippen eten tussen 75 en 150 gram kippenvoer per dag. Wij voeren onze kippen met biologische legkorrels. Deze korrel wordt gemaakt van verschillende voedingsstoffen, zodat de kip gezond blijft. Daarnaast krijgen ze elke dag een handjevol graan en groenvoer. Alle kippen krijgen bovendien schelpengrit. Dit grit helpt bij het verteren van voedsel in de maag. Het grit vermaalt het voedsel in kleine stukjes.

Leefomgeving
We hebben ongeveer 100 legkippen. Overdag lopen ze buiten vrij rond waar ze kunnen rondscharrelen, zich afzonderen of een stofbad nemen in het zand. ’s Avonds zoeken ze het nachthok met de zitstokken op. De kippen worden ’s nachts opgesloten om ze te beschermen tegen aanvallen van vossen. De kippen van oud-Hollandse rassen houden we permanent in het hok. Deze hokken hebben een buitenren met een zandbodem en een nachthok met stokken en leghokken.

Kippen op stadsboerderij De Korenmaat

Kippenweetjes

  • De kuikens die je soms op de boerderij ziet, zijn raskuikentjes. Hier wordt mee gefokt om de rassen in stand te houden.
  • Als je kijkt naar het dierenwelzijn, dan zijn er vier categorieën eieren.
    • Biologisch ei, code 0: Dit zijn eieren van kippen die zo natuurlijk mogelijk gehouden worden. Ze krijgen veel ruimte, kunnen naar buiten en eten biologisch voer. De eieren die je op de stadsboerderijen kunt kopen zijn biologisch maar hebben geen code. Dit komt omdat ze direct aan bezoekers worden verkocht en niet in de fabriek worden verpakt.
    • Vrije-uitloopei, code 1: Deze kippen hebben een redelijk leven in een ruime stal. Ze kunnen in een uitloop naar buiten wanneer ze willen.
    • Scharrelei, code 2: Scharrelkippen komen nooit buiten! Ze leven in een grote dichte stal met duizenden kippen bij elkaar. Ze kunnen wel vrij lopen en fladderen door de stal. De meeste kippen in Nederland leven zo.
    • Kooi-ei, code 3: Dit is het meest dieronvriendelijke ei! Kooikippen leven altijd in een kooi, een legbatterij genaamd. In Europa zijn legbatterijen verboden. In Nederland kan je bijna geen legbatterij-ei meer kopen, maar ze worden wel verwerkt in koekjes en dergelijke.

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem