Geiten

Op onze stadsboerderijen staan in totaal zo’n 50 geiten. Wij houden ze vooral om de verschillende rassen in stand te houden en niet, zoals op veel andere boerderijen, voor de melk en het vlees. De volgende soorten geiten kun je op de boerderijen zien:

Voortplanting
In het vroege voorjaar kan je jonge geitjes op de boerderij bewonderen. De kleintjes worden na ongeveer vijf maanden geboren. Heel vaak zijn dat tweelingen. Maar eenlingen en drielingen zie je ook vaak.

Jongen
De geitenlammetjes drinken melk uit de uier van hun moeder. Aan de uier zitten twee spenen. Als er meer dan twee lammetjes zijn, moeten ze op hun beurt wachten.
Geiten zijn heel nieuwsgierig en ondeugend. Jonge geitjes proberen van alles uit en zijn daarom zo grappig.

Stadsboerderij-Presikhaaf-geiten-20151206_FAM8196

Voeding
In de zomer staan de geiten in de wei en eten dan het liefst lang gras, takken en schors en blaadjes van bomen en struiken. In de winter, als er onvoldoende gras is, krijgen ze hooi (gedroogd gras) en biologisch voer. In onze stallen hangen bordjes met de tekst ‘Geiten en schapen niet voeren.’ Hoewel ze graag een broodje of appeltje aanpakken, worden ze er snel ziek van. Ze krijgen er diarree van en dit kan leiden tot uitdroging. Brood kan zorgen voor pensverzuring, dit is een ernstige aandoening waar geiten zelfs dood aan kunnen gaan. Geiten zijn ingesteld op voeding met een lage voedingswaarde zoals gras, hooi en twijgen. Kortom: De geiten en schapen niet voeren, het is niet goed voor ze.

Leefomgeving
Geiten kunnen in de zomer en winter naar buiten. Het is belangrijk, dat er een schuilplek is tegen de regen en daarom hebben we een een oude kar in de weide staan: ze kunnen erop klimmen of eronder schuilen tegen de regen. Op de boerderij gaan de geiten ’s avonds naar binnen. Ze staan in een ruime, tochtvrije stal met droog stro op de vloer en vers hooi in de ruif. Geiten hebben een hekel aan koud en nat weer. Ze worden dan snel ziek. Daarom staan ze met zulk weer bij ons in de stal. Maar het liefst staan ze buiten in de wei.

Presikhaaf-geiten_DSC1537

Geiten-weetjes

  • Geiten hebben een lekker warme vacht. Ze hebben ook een soort zomer- en wintervacht. Als ze gaan verharen, jeukt dat flink. De gele borstel in de stal helpt om de losse haren eruit te krijgen. En… sommige geiten vinden het gewoon heel erg lekker om af en toe eens lekker geborsteld te worden.
  • Veel mensen denken dat alleen de mannetjes hoorns hebben. Dat is niet zo: zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen hoorns dragen. Maar er bestaan ook hoornloze rassen. De hoorns van de mannetjes (bokken) zijn wel groter dan die van de vrouwtjes. De hoorns van geiten groeien door, dus hoe zwaarder en langer de hoorns, hoe ouder het dier.

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem