Eenden

Voortplanting
Eenden bouwen hun nest op de grond of in een oude boom. Het mannetje bepaalt de plek en het vrouwtje bekleedt het nest met dons, dat ze uit haar eigen borst plukt. Meestal leggen eenden 10 tot 12 eieren. In de eerste week bewaakt het mannetje het nest nog, maar daarna moet de vrouwtjeseend voor zichzelf zorgen.

Jongen
Na ongeveer drie weken komen de kuikens uit hun ei. De jongen zijn nestvlieders en verlaten het nest dus al snel. De moeder houdt ze nog wel warm en bewaakt ze. Maar voedsel zoeken doen de kuikens zelf.

Leefomgeving
Eenden hebben een vijver nodig. Ze drinken eruit, wassen zich in de vijver en paren erin. De grootte van de vijver hangt af van het aantal eenden dat je houdt. Eenden maken de vijver wel snel vies. Het is belangrijk om de vijver goed schoon te houden. Het water in de vijver van stadsboerderij Presikhaaf is regenwater. Het regenwater wordt opgevangen in de ton naast de vijver. Dit water wordt gebruikt om de eendenvijver regelmatig te verversen. Een overloop zorgt ervoor dat overtollig regenwater wordt afgevoerd naar een greppel.

Op stadsboerderij Presikhaaf hebben we onder andere kwakertjes, kuifeenden en krombekeenden.

Stadsboerderij-Presikhaaf-eenden

Eendenweetjes

  • Mannetjeseenden herken je aan het krulletje in hun staart en niet aan hun kleur. Ook witte eenden kunnen dus een mannetje zijn.
  • Het is heel gezellig om samen eenden te voeren met stukjes brood. Het is alleen niet zo handig. Veel brood eten is niet gezond voor eenden. Het is geen natuurlijk voedsel en levert niet de noodzakelijke voedingsstoffen. En er zit zout in brood, wat echt ongezond is voor ze. Een bijkomend probleem is, dat veel brood niet wordt opgegeten. Dit zorgt voor algengroei en verspreiding van ziektekiemen in het water. Of er komen andere dieren, zoals ratten, kauwtjes en meeuwen, het brood opeten.
  • Natuurlijk mag je nog steeds eenden voeren. Maar denk goed na over wat je voert. Voer geen brood, maar kies voor doperwtjes, maïs of graan (bijvoorbeeld kippenvoer). Voer niet te veel. Er is genoeg te eten voor eenden, dus wat jij voert is een snoepje voor ze. En net als bij mensen is teveel snoepen niet gezond.

 

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem