De boerderij

Op Stadsboerderij Presikhaaf ervaar je hoe het er aan toe gaat op een biologisch boerenbedrijf. Een belangrijk doel is Arnhemmers in contact te brengen met de natuur. Kinderen maar ook volwassenen ontdekken en beleven hier het leven in en om de boerderij.
Stadsboerderij Presikhaaf maakt deel uit van Natuurcentrum Arnhem, dat nog een tweede stadsboerderij heeft in de wijk Rijkerswoerd: Stadsboerderij De Korenmaat.

Onze bedrijfsvoering is gericht op biologische landbouwmethoden, dus zonder gif en kunstmest. De boerderij heeft een officieel SKAL-certificaat. Een ander belangrijk doel is het fokken met zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen. Zo kun je bij ons nog oude runderrassen als Lakenvelders en Blaarkoppen zien. Maar ook onze kippen, geiten, schapen, konijnen en zelfs onze eenden zijn van rassen die steeds zeldzamer worden. Onze boerderijen leveren zo een bijdrage aan het in stand houden van deze rassen. Direct naast Stadsboerderij Presikhaaf ligt onze prachtige heemtuin.

Koeien-Stadsboerderij-Presikhaaf-20150415_FAM3092

Stadsboerderij Presikhaaf is vooral op vee gericht. De boerderij ligt op de overgangsgronden tussen de uiterwaarden van de Rijn en de uitlopers van schrale hoge zandgronden van de Veluwe. Stadsboerderij De Korenmaat, ons andere boerderij, is een gemengd bedrijf dat tegenwoordig vooral gespecialiseerd is in fruit en vee. De Korenmaat is wat betreft ligging een typische rivierenlandschap boerderij.

Op de plattegrond ontdek je alle mooie plekjes op Stadsboerderij Presikhaaf. Regelmatig zijn er activiteiten, zoals het lentefeest, oogstfeest en het schaapscheerdersfeest. Daarnaast bieden we allerlei activiteiten voor groepen. Kinderen kunnen stoom afblazen in de speeltuin. Op ons terrein hebben we ook een winkel. Hier verkopen we de eieren, zelfgemaakte jam, honing en seizoensgroenten en -fruit. Alles van eigen dieren en land.

Geschiedenis

In 1962 start het toenmalige Centrum voor Biologie-onderwijs (CBO) in park Angerenstein met een leslokaal en een kantoortje. Een tweede leslokaal wordt i gebruik genomen in 1971 in Sonsbeek. Aan de Ruitenberglaan in Presikhaaf is in 1972 de opening van Kinderboerderij West Presikhaaf. De periode daarna gaat het CBO werken met didactisch medewerkers en in 1980 wordt Kinderboerderij Presikhaaf toegevoegd aan het CBO. Sindsdien doet die boerderij ook dienst als hoofdkantoor.
In datzelfde jaar was ook de opening van Heemtuin Presikhaaf, als cadeau aan de jubilerende IVN-afdeling Arnhem. Het beheer van de heemtuin bleef een verantwoordelijkheid van het CBO. In 1987 krijgt het CBO een vlinderplantentuin bij de kinderboerderij, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. In 1990 verandert de naam van Centrum voor Biologie-Onderwijs in: Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie (CNME). Een omvorming wordt op de boerderij in gang gezet in gang gezet naar een ecologische bedrijfsvoering. De kinderboerderij wordt vanaf dan stadsboerderij genoemd.

Tegelijkertijd wordt in Arnhem-Zuid boerderij De Korenmaat verbouwd tot educatieve boerderij. De dierotheek krijgt daar onderdak en ook de tuinleiders verlaten Angerenstein en worden gehuisvest op De Korenmaat. Daar wordt ook een nieuw kindertuinencomplex aangelegd. Met de restauratie in 1997 van de grote stal op de Korenmaat is onze tweede stadsboerderij een feit en Stadsboerderij De Korenmaat wordt in 2001 officieel geopend. Vanaf 2002 wordt  het CNME in Sonsbeek gehuisvest in Bezoekerscentrum Sonsbeek.

In 2005 ondergaat Stadsboerderij Presikhaaf een renovatie en wordt een nieuwe hooiberg gebouwd: De Rietschelf. Het terrein krijgt een andere inrichting met onder andere een speelweide. De naam CNME wordt in 2008 ingeruild voor de huidige naam Natuurcentrum Arnhem.

 

 

 

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem