Cavia’s

Jongen
Het duurt iets meer dan twee maanden voordat de cavia-jongen geboren worden. Meestal zijn er twee tot vier caviaatjes in één worp. Als een cavia geboren wordt, is het meteen al een echt mini-caviaatje: hun ogen zijn open, ze hebben tanden en een warme vacht. Net als bij hun ouders. De jongen drinken maar kort bij hun moeder, want ze kunnen al heel snel voor zichzelf zorgen.

Vacht
Op de stadsboerderij hebben we alleen caviasoorten met kort haar omdat een lange vacht veel verzorging vraagt. Cavia’s met lange haren zul je ook in de natuur niet vinden, omdat het veel te lastig is om schoon te houden.

Voeding
Cavia’s eten de hele dag door: gras, blaadjes, planten, bloemen, groente en fruit. Daarom is het fijn als er altijd een flinke pluk hooi in het hok ligt om de hele dag aan te knabbelen. Goed voor de darmen en de tanden. Een cavia zal nooit teveel eten zoals veel andere dieren wel doen. Ze krijgen bij ons daarom onbeperkt groente, fruit, hooi en caviabrokken. Het zijn speciale caviabrokken waar ook vitamine C in zit omdat cavia’s dit zelf niet aan kunnen maken. 

Leefomgeving
Op de stadsboerderij zie je dat cavia’s altijd met een aantal bij elkaar in een hok zitten, omdat ze van nature ook in groepen leven. Cavia’s zijn vrolijke, actieve groepsdieren en worden in hun eentje erg ongelukkig. De cavia’s staan bij ons het grootste deel van het jaar buiten. Ze kunnen prima tegen kou, maar niet tegen tocht of felle zon. Alleen als het heel koud of heel warm is, worden de hokken op een meer beschutte plek gezet. In de hokken zit een apart slaapgedeelte dat tochtvrij is. Ook kunnen ze hierin wegkruipen als ze een schuilplekje zoeken.

hd-cavia-achtergrond-met-een-cavia-ruikt-aan-een-gele-bloem-hd-cavia-wallpaper-foto

Cavia-weetjes

  • De nagels van cavia’s moeten regelmatig worden bijgeknipt. Dit kan met een speciaal knippertje. Als je dit spannend vindt, kan je dit door onze medewerkers van de dierotheek op Stadsboerderij De Korenmaat laten doen. Houd facebook en de website in de gaten voor de data.

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem