Boomgaard

Gemengde boomgaard

De boomgaard op Stadsboerderij Presikhaaf bestaat uit appel-, peren- en pruimenbomen. De eerst boom is rond 2009 geplant door toenmalig minister Gerda Verburg van Landbouw. Deze boomgaard heeft vooral een landschappelijke en educatieve functie. Het is een aanvulling op onze overige boerderijproducten. Bezoekers kunnen genieten van de bloesem die natuurlijk ook als voedsel dienst voor bijen. Geiten en schapen genieten vooral van de schaduw op hete dagen.

Omdat het een relatief jonge boomgaard is, leveren de bomen nog niet zo veel fruit. Dit zal de komende jaren wel steeds meer worden. De vruchten die we plukken, worden in het oogstseizoen verkocht in ons winkel op het erf.

Fruitbomen vragen om veel snoei-onderhoud. Het snoeiwerk vindt plaats aan het eind van de winter of vroeg in het voorjaar maar niet bij zware vorst. Snoeien zorgt voor voldoende licht in de boom, met voldoende ruimte tussen de takken. Dan kan de boom beter naar buiten groeien en het fruit drukt niet tegen elkaar. Een goede snoeier zoekt naar balans tussen extra groei en ruimte tussen de takken in de boom. Een keer per jaar wordt de boomgaard bemest met ruige stalmest.

Schapen-Stadsboerderij-Presikhaaf-20150415_FAM2931

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem