Bos – Eiken-Beukenbos

De afgelopen dertig jaar groeide hier een bostype dat Eiken-Berkenbos werd genoemd. In de loop der tijd heeft het bos deze plek, en dan vooral de bodem, veranderd. Van voedselarm en nogal droog naar rijker met veel meer humus en daardoor vochtiger. Het bostype dat er nu groeit lijkt meer op de opvolger van het Eiken-Berkenbos: het Eiken-Beukenbos.

Heemtuin-Eiken-beukenbos_DSC1384-(1)

Bladeren van een beuk

Dit proces van opvolging heet successie. Onder normale omstandigheden vindt het altijd en overal plaats. Door de jarenlange opbouw van een humuspakket, neemt het bodemleven toe en wordt de bodem steeds rijker. Er komen meer voedingsstoffen beschikbaar en vocht wordt beter vastgehouden. De omstandigheden worden dan geschikt voor boomsoorten als Beuk, Zoete Kers en ook de Gewone Esdoorn. Daarnaast verschijnen struiken als Hulst, Kardinaalsmuts en Hazelaar. In de toekomst zal het bos nog wat hoger en vooral dichter worden. Hierdoor zullen de Berk, en ook de Lijsterbes, de strijd om het licht gaan verliezen en zullen deze soorten geleidelijk verdwijnen.

Aardster in het eiken-beukenbos

Aardster in het eiken-beukenbos

Vergeleken met het Eiken-Berkenbos is het Eiken-Beukenbos veel levendiger. Er komen niet alleen meer boom- en struiksoorten voor, maar ook de kruidenlaag op de bosbodem is vele malen soortenrijker. Soorten als Knopig Helmkruid, Look-zonder-look, Hondsdraf en Dolle Kervel vormen nu al een dichte vegetatie langs het pad. Het beheer bestaat uit het weghalen van ongewenste soorten zoals de Gewone Esdoorn of de Paardenkastanje.

Heemtuin-Eiken-beukenbos_DSC1384-(2)

Doorgang door het eiken-beukenbos

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem