Beekloop – Bron en bosbeek

Stromend water is hét bepalende element in de heemtuin. Het hele watersysteem wordt gevoed door bronwater. Dat maakt deze heemtuin uniek in Nederland.

Het hele beekbedding in de heemtuin is aangelegd en wordt gevoed met beekwater uit de Paasberg en park Angerenstein. Vanuit de ‘bron’ stroomt het water via de bosbeek, de bospoel, het moeras, de uiterwaard en de benedenloop de heemtuin uit, naar de vijver in park Presikhaaf.

Bovenloop beek

Bovenloop beek

Bronmilieu’s kan men regelmatig tegenkomen op de Arnhemse stuwwalhellingen. In Nederland zijn ze echter zeldzaam. Het uitstromende bronwater heeft een vaste temperatuur en chemische samenstelling. Hierdoor heerst er het hele jaar door een erg stabiel microklimaat. Planten als Goudveil zijn hier afhankelijk van.

Beek bij de bron

Beek bij de bron

De ‘bron’ in de heemtuin is helaas geen echte bron. Het water is afkomstig van brongebieden in park Angerenstein en de Paasberg. Het komt hier uit een ondergronds beekriool aan de oppervlakte. De bosbeek is open en helder – een gevolg van stroming en schaduw. Op de steile oevers groeien planten als Dubbelloof en Witte Klaverzuring.

 

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem