Akkers

Op de akkers groeien gewassen die vroeger in de omgeving van Arnhem werden verbouwd. Vele eenjarige akker(on)kruiden begeleiden de teelt en laten zien hoe kleurrijk zulke akkers kunnen zijn.
 

Akker met Phacelia en Knopherik

Akker met Phacelia en Knopherik

De vruchtbare randen van het Veluwemassief waren vroeger een belangrijk landbouwgebied met teelten van aardappelen, granen (rogge, haver, gerst), boekweit en tabak. Tussen de gewassen groeiden vele soorten akker(on)kruiden zoals Korenbloem, Klaproos en Kamille, Ganzebloem en Bolderik. Die bloemrijke akkers zijn nu zo goed als verdwenen uit het Nederlandse landschap. Dit komt omdat de akker(on)kruiden chemisch worden bestreden, het zaaigoed veel beter wordt geschoond en de variatie in teelten sterk is verminderd.
 

Panorama akkers

Panorama akkers

De akker(on)kruiden vormen een rijke nectarbron voor vele insectensoorten. Op de akkers in de heemtuin krijgen ze alle ruimte. Door beperkt te mesten met stalmest van de stadsboerderij of compost van de heemtuin zelf, kunnen de (on)kruiden goed concurreren met de teeltgewassen. Er worden uiteraard geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Op vier van de vijf akkers vindt vruchtwisseling plaats. Naast granen, boekweit en koolzaad worden ook aardappelen verbouwd. Bij deze hakvruchten wordt door middel van schoffelen aan onkruidbestrijding gedaan. De vijfde akker is de ‘eeuwige’ roggeakker – hier vindt geen vruchtwisseling plaats. Hier bloeien aan roggeteelt gebonden akker(on)kruiden, waaronder de Roggelelie.
 

Graanakker met Klaproos

Graanakker met Klaproos in de zomer

Stadsboerderij Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem